Sorteringsguide för matavfall

In English

Vad är matavfall?

Matavfall är det som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Övrigt hushållsavfall slängs i en avfallspåse i plast i storlek som en "shoppingkasse" som slängs i behållaren för restavfall.

Det här ska du slänga i matavfallspåsen:

  • Matrester, råa och tillagade
  • Skal och rester från frukt och grönsaker
  • FIsk och skaldjur (även skal)
  • Fågel-, fisk- och köttben (små och tunna)
  • Ägg och äggskal
  • Kaffesump (inklusive filter) och tepåsar
  • Hushållspapper
  • Matfett (upptorkat med hushållspapper)

Släng aldrig plastpåsar i behållaren för matavfall!

Det här ska du slänga i påsen för restavfall:

  • Tobak, fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Krukväxter och jord
  • Kattsand, strö och sågspån från djur i bur
  • Dammsugarpåsar
  • Grova köttben
  • Tops och plåster
  • Tamponger, bindor, blöjor
  • Glass och ätpinnar
  • Grillkol och aska
  • Mat i förpackningar
  • Flytande matfett uppsamlat i tillsluten behållare (upp till en liter)

Matfett får ej spolas ut i vasken då det orsakar stopp! Samla större mängd matfett över två liter i en behållare och lämna till kommunens miljöstationer.

För att sortera ditt matavfall behöver du

  • En påshållare som håller påsen ventilerad och torr. Har du inte fått en påshållare, kontakta oss.
  • Papperspåsar utformade för matavfall. Dessa hämtar du i hållaren utanför tvättstugan på Kyrkbacken 12.

Så här gör du

  • Lämna torrt matavfall. När matavfallet är torrt minskar risken för lukt och påsen håller bättre. Påshållaren hjälper till att ventilera och hålla matavfallspåsen torr.
  • Använd endast den bruna matavfallspåsen. Alla sorters plastpåsar, oavsett material, orsakar problem i behandlingsanläggningen. Plasten fastnar i maskineriet. Plastpåsar är dessutom svåra att bryta ned och blir till mikroplast som hamnar i naturen. Använd därför alltid papperspåsar som är gjorda för matavfallsinsamling.
  • Fyll påsen upp till det streck som finns inuti och rulla ihop påsen innan du lägger den i avfallsbehållaren. På så sätt minskar du risken för lukt och kladd.

Tips när du sorterar

  • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen. Det suger upp fukt.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen
  • Har du matavfall som luktar lite extra? Vira in det i lite hushållspapper innan du slänger det.
  • Byt gärna påsen varannan eller var tredje dag.
  • Är påsen mycket blöt? Använd dubbla papperspåsar.
Senast uppdaterad 2024-10-08.